Praktisk information för lägerdeltagare

Start

Vi bygger lägret tillsammans – egna tält och verkstäder samt gemensamma funktioner. Ankomsttid söndag 17 juli, t.ex under eftermiddagen. Ledningsgruppen kommer nog vara där från lördag kväll. Planen är att lägret ska vara någorlunda i drift till kl 10 på måndagsmorgonen.

Det går nog inte att köra in på själva lägerområdet. Man kan köra nära och så hjälps vi åt att lasta ur och bära. Museet har en fyrhjuling och vagnar att låna. Vaktmästare kommer vara på plats på söndagen.

Vad händer under veckan?

På måndagskvällen kommer vi att få en guidning av museets personal på hällristningsområdet.

På onsdagskvällen organiserar Jörgen en mjödprovning. Ta väldigt gärna med eget bidrag till provningen.

På torsdagsvällen kommer Nenne att organisera en bankett, en festmiddag. Några av oss kommer att få kökstjänst inför banketten.

Minst under Vitlyckes öppettider 10-16, men gärna mer, förväntas moderna föremål vara gömda och verkstäderna i gång. Om man har arbetspass eller deltar i en kurs är det ok att stänga sin verkstad under tiden. Under övrig tid vill vi gärna att det också hantverkas och att man har historisk dräkt på sig.

Frukost ätes vid 8-tiden. Lunch serveras ungefär 12 och middag ca 18.

Kaffe: kan vara nödvändigt. Det går att köpa på caféet på området, men vi kommer också koka kaffe när besökarna inte ser det. Bidra gärna med ett paket kok-kaffe

Varje dag kommer ett antal personer ha kökspass, dvs att under kökschefens överinseende förbereda respektive måltid, servera den och diska efteråt. Det ingår även att baka/steka bröd till lägrets deltagare. Kökspassen planeras 9-13 och 14-19, men kan ofta bli kortare.

Sluttid

Vi river lägret och städar området under söndag den 24 juli efter frukost. Därefter körs lägerutrustningen till förrådet i Vederslöv och packas ur (gäller för dem som har möjlighet)

Kan du bara delta på delar av lägret? Kontakta Nenne om detta.

Verksamhet

Under hantverkslägret förväntas alla delta i arbetet i en lämplig verkstad med historiskt hantverk. Undantag om man är barn eller passar ett litet barn.

Ta med en egen verkstad eller verksamhet som passar för vikingatid eller medeltid.

Verkstädernas ambition får gärna vara att prova något nytt, experimentera för att återskapa något fynd, gärna använda källor i arbete. Vår intention är att gruppera hantverkare/verkstäder tillsammans så att man kan arbeta och lära sig bredvid varandra, lära ut och hjälpas åt.

Verkstad, inte marknad

Det går bra att sälja det du själv producerar, men Hantverkslägret är inte en marknad. Fokus är inte försäljning utan hantverk och experimenterande. Det är tillåtet att sälja saker till besökarna, men det bör vara föremål som ni tillverkar eller kan tillverka på lägret, och visar hur man gör (man kan ju förbereda hemma förstås med ett större antal). Det ni säljer, ska logiskt hänga ihop med er verksamhet och skulle kunna ha tillverkats på plats. (och för att vara ärlig, besökarna vill också handla lite…)

Vinsten ni gör på eventuell försäljning av det ni har tillverkat på egen hand går till den enskilde.

Boende

Vi bor i tidstypiska tält – ryttartält, A-ramstält, paviljonger eller liknande. Inne i tältet får du ha det som du vill, men om det inte ser tidsenligt ut, så får du stänga det åtminstone under besökstiderna. Vill du bara delta dagtid så går det bra.

Har du inget tidstypiskt tält? Det finns en camping precis bredvid. Vi kan sannolikt också sätta upp ett modernt tält i skogen intill.

Det finns också möjlighet att sova inne i ett av de historiska husen. Då måste personliga ting packas samman under öppettiderna på ett snyggt sätt eftersom besökare får röra sig fritt på hela området.

Ett extra tält kommer också finnas för den som behöver sovplats.

Mat

Vi kommer att ha ett gemensamt lägerkök där vi tillagar mat tillsammans efter enkla historiska eller historiskt inspirerade recept. Det serveras morgongröt, middag och kvällsvard.

Deltagarna kommer att tilldelas arbetspass i det gemensamma köket. Det frigör tid för övriga att hantverka.En av kvällarna kommer vi ordna en bankett för lägerdeltagarna med extra festlig mat (sannolikt torsdag eller fredag).

Säkerhet

Vid varje botält ska finnas minst en brandhink, helst i trä eller annat snyggt material, men det är okej med plast om man inte kan få tag på något annat. Tälten ska ställas upp med några meters mellanrum av brandskyddsskäl. Vid verkstäder som använder eld, ska brandhink finnas. Om någon gör en egen eldstad ska brandhink finnas nära.

Alla ska vara varsamma med eld.

Alla ska hjälpas åt att ta ansvar för härdar, lyktor, eldar och ljus.

Likabehandling

Vi har en likabehandlingspolicy för allas trygghet.

Funktionsnedsättning

Pga lägerplatsens beskaffenhet kan den vara otillgänglig vid svårare funktionsnedsättning, men kontakta arrangören gärna om du tror att detta kan vara ett problem så försöker vi skräddarsy en lösning för dig. Även arbetspass och liknande kan specialanpassas.

Kurser, föreläsningar

Förhoppningsvis kommer vi att kunna hålla kurser, workshops och föreläsningar för varandra och kanske ta in utomstående för föreläsning eller liknande. Vill du föreläsa? Ange det i din anmälan och/eller meddela Nenne.

Barn på lägret

Barn är välkomna, men föräldrarna har ansvar och uppsikt över dem. Vi förstår att det är svårt att delta heltid i en verkstad om man har små barn, men om båda föräldrarna deltar på lägret förväntas åtminstone en av dem delta i en verkstad. Om barnen är större, hoppas vi att båda föräldrarna kan delta i verkstäderna. Även lägerdeltagare med barn kommer att tilldelas arbetspass.

Deltagare under 18 som kommer med sina föräldrar får mycket gärna delta i verkstäder och ha arbetspass. Från 15-årsåldern kan det vara lämpligt att man har sysslor åtminstone på deltid under lägret.

Om deltagare under 18 år vill komma utan föräldrar måste någon annan myndig ta ansvaret för dem.

Hygien

Covid är fortfarande en realitet. Vi uppskattar om ni är vaccinerade. Är du förkyld, ta ett covidtest. Är du sjuk, så kan du inte komma.

Vi kommer ha tillgång till personaldusch morgon och kväll. Du kanske inte kan duscha varje dag om alla så få chans ibland. 😉 . Inne i museibyggnaden finns det toaletter under öppettiderna. Vi kommer ha tillgång till en toalett även övrig tid, inne på museets förskola. Där har lägerköket tillgång till kyl och frys, men det brukar inte finnas särskilt mycket plats över för privat mat. Tala med ledningen om det är något särskilt du måste kylförvara.

Inne i förskolan finns också eluttag. Även där får vi samsas för att ladda våra telefoner.

Dräkt

Föreningens verksamhet omfattar huvudsakligen Europa under perioden 600-1400 e.Kr. Dräkt bör därför anpassas efter tidsperioden. Varje lägerdeltagare ska ha med sig sin egen dräkt som bör vara någorlunda tidsenlig. Inga sömmar kommer att granskas – man gör så gott man kan.Tänk på att vädret kan skifta och att det är många dagar. Vi rekommenderar oömma klädesplagg om man deltar i en smutsig verkstad och för lägerarbetspassen.

Utgångspunkten är att vi går klädda heltid i historisk dräkt, även när området inte är öppet för besökare.

Utrustning

Deltagarna, även de som tar del av lägrets gemensamma mat, ska ha med sig egna matutensilier: skål (ofta serveras soppor och grytor), ev tallrik, mugg, sked, kniv. De bör vara i trä eller keramik eller något annat material och stil som är tidsenligt (eller åtminstone stämningsfullt). Verkstäderna ska ha ett historiskt utseende.